Novinarstvo u Koprivnici – Medijsko sveučilište

Postaje očito da u Koprivnici nema što nema, a studentima FPZG-a, točnije novinarstva na FPZG-u osobito bi zanimljivo moglo biti koprivničko Medijsko sveučilište.

„Medijsko sveučilište je osnovano s ciljem da se zadovolje akademske obrazovne potrebe u području medija i komunikacija te kako bi se potaknuo razvoj i unapređivanje analize te kritike medija i komunikacija u Republici Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi. Sveučilište nudi studijske programe za buduće novinare, medijske menadžere, dizajnere u medijima, te stručnjake za komunikaciju i odnose s javnošću.“

Zgrada Medijskog sveučilišta

Zgrada Medijskog sveučilišta

Prema prvim vijestima, Sveučilište su trebali otvoriti EPH Grad Koprivnica, ali EPH se povukao iz projekta, a konačni su osnivači Grad Koprivnica i Grad Varaždin.

DSC06582

Unatoč raspravama u društvu tome da li je Hrvatskoj potrebno novo sveučilište, osobito ono u kojem će se osposobljavati još novinarskog kadra, Medijsko je sveučilište u listopadu započelo s radom. Status je donesen, ali sva pravila i kriteriji, prvenstveno popunjenost kadra, nisu do kraja ispunjeni. Rok iza kojeg slijedi trajna dopusnica jest lipanj 2014.

Kako je zapravo na Fakultetu, najbolje će reći oni koji tamo studiraju. Lidija Šomodi, studentica je 1. godine novinarstva.

Lidija Šomodi (Facebook, preuzeto 8.1.2013.)

1. Za početak zašto si od sva tri smjera na Medijskom sveučilištu izabrala novinarstvo? Zašto Medijsko sveučilište umjesto novinarstva na Fakultetu političkih znanosti?

iz kojeg sam izabrala baš novinarstvo je taj što sam završila srednju školu tehničar za računalstvo, a s obzirom da se u tom poslu nisam našla, odlučila sam isprobati nešto novo. Kad sam čula za novinarstvo, bila sam oduševljena i jedva čekala da krenem na faks. Jedini je problem bio što za Fakultet političkih znanosti nisam ostvarila dovoljan broj bodova na državnoj maturi. Tada se, na moju sreću, otvorilo Medijsko sveučilište sa smjerom novinarstvo. S obzirom da sam iz okolice Koprivnice, to mi je došlo kao dar s neba.

2. Bilo je priče u medijima o tome da na vašem Sveučilištu  „profesori nisu adekvatni“. Što ti misliš o profesorima?

Iako me na početku bilo strah svih onih pisanja po novinama da nema dovoljno profesora, da su svi protiv otvaranja i da će to ubrzo propasti, sada, nakon tri mjeseca, vidim da Medijsko sveučilište ima budućnost. Imamo dovoljno profesora koji su i više nego odlični u svom poslu, pišemo kolokvije, seminare, poput svakog drugog sveučilišta smo.

3. S obzirom na to da je Sveučilište tek otvoreno, dok FPZG postoji 50 godina, bojiš li se da ćeš kao novinarka biti manje vrednovana? Neovisno o tome kakvo će biti tvoje znanje u usporedbi s nekim tko je sudirao novinarstvo na FPZG-u.

Što se tiče kvalitete studiranja, moram priznat da postoji sumnja i kod mene i kod kolega da će,u usporedi s vama i vašim načinom studiranja,neki  imati neke predrasude, ali tko zna, možda za 5 godina dok, nadam se, završim studij, situacija bude naklonjenija Medijskom sveučilištu i svim njegovim djelatnicima i studentima. S druge strane, naši kolegiji, usudila bih se reći, su suvremeniji . Ne znam kakva su vaša predavanja, ali kod nas je situacija da svi učimo o medijima kakvi su oni danas i profesori nas pripremaju na to što nas čeka vani. S druge strane, pretpostavljam da ste vi više usredotočeni na politiku i političke teme, a ako sam u krivu, ja se unaprijed ispričavam.

Fakultet iznutra

Lidija i nije toliko u krivu jer se uspostavilo da su oni već do sad na seminarima gotovo usavršili pisanje vijesti. Na našem fakultetu kolegij Pisanje za novine dolazi tek u 2. semestru 2. godine studija. S obzirom na to da program Medijskog sveučilišta nije do kraja predstavljen, svako daljnje uspoređivanje je suludo.
Kolika je prednost količine izbornih kolegija i broja politoloških kolegija na FPZG-u, odnosno učestalo vježbanje novinarstva na Medijskom sveučilištu pokazat će sami diplomirani novinari.

6 comments

 1. Ja sam čula za to sveučilište da svaki tjedan imaju zadaće i ponešto za pročitati i napisati, tako da je rad studenata tamo kontinuiran. Svidja mi se to! Jest da je više posla nego na FPZG-u, ali nakon toga svakako ne možemo reci da oni nisu kompetentni novinari..Uostalo, sve je to od osobe do osobe…

  1. Upravo to. Meni se njihov rad skroz sviđa zapravo, dođe mi da upišem vanredno dogodine..

 2. Boli me kad vidim koliko velike prostorije i hodnike imaju. Bolje da ne znam imaju li i menzu unutra. 😀
  Ali za novinare ništa ne znači jesu li završili školovanje na FPZG-u, Medijskom sveučilištu ili na veterini ako imaju široko opće znanje i dobar smisao za pisanje/ javni nastup/ dobar glas…

  1. Istina, samo se mi nekako nadamo da ćemo u EU imati s diplomom više prednosti.. jedino što mene sad stvarno počinje zabrinjavati jest ta praksa i iskustvo.. a i nije to taj faks tako velik, dijele ga s ekonomijom k tome. a menza je nekih 10 minuta dalje, u sklopu hotela jednog.

 3. Pirjateljica mi je ove godine upisala izvanredno ovaj Fakultet i mogu reći da sam uistinu ljubomorna na ono što rade. Osim vježbi na satu, tu si i radionice, domaće zadaće. Kontinuiran rad kako što se tiče pisanja tako i snimanja jer koliko sam upoznata već na prvoj godini počinju sa snimanjima radijske i ine emisije.
  Žalonso je da jedan FPZG koji je institucija novinarstva u Hrvatskoj, nema ovakvu praksu nego ju moramo ići stjecat drugdje… :/

  1. Možda kad vide koliko su ovi dobri i vrijedni shvate da nam treba promjena :/ to bi bilo dobro podizanje kvalitete studija..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: