“Mustre” u Koprivnici

Ako nikad niste čuli za mustre vjerojatno vas nazivom ova izložba ne bi privukla. Čak i ako ste čuli za njih teško da bi vas otisci zidnih valjaka privukli da odete na izložbu istih. Gotovo nikako oglašena, bez ijednog plakata u gradu sa samo nekoliko naznaka o događanju na pojedinim koprivničkim portalima, ova je odlična izložba gotovo mimoišla i mene.

Riječ je o zbirci zidnih valjaka Nenada Marinca, koprivničkog kolekcionara, branitelja, časnika u miru Hrvatske vojske i u slobodno vrijeme umjetnika pjesnika i slikara.

Florealni uzorci valjaka

Florealni uzorci valjaka

Na izložbi koja se do 19. siječnja održava u Galeriji Koprivnica pod nazivom „Mustre iz zbirke zidnih valjaka Nenada Marinca“ izložen je tek mali dio kolekcije.Tijekon dvadeset godina gospodin Marinac sakupio je gotovo sedam stotina zidnih valjaka i više od stotinu šablona. Zbirka ovih zanimljivih grafičkih uzoraka potječe iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, a svojevremeno su se mogli vidjeti na zidovima seoskih kuća širom Podravine.

Izložba u Galeriji Koprivnica

Izložba u Galeriji Koprivnica

„Marinac je zidne valjke počeo sakupljati radi prijatelja koji ih je tražio pa je i Marinac na poticaj pribavio svoju prvu „akviziciju“.  Zidni valjci nisu ga kao predmet zanimali, više ga je zanimala mogućnost njihove primjene i otiskivanje reljefnih motiva u različite materijale.“

Jalšić Ernečić D. 2012., u „Mustre, Iz zbirke zidnih valjaka Nenada Marinca“

Valjci

Valjci

„Rustikalni štih starih zidova Podravine još su uvijek dio osobnog pamćenja, a zidove su u selima na širem prostoru sjeverozapadne Hrvatske osim izučenih majstora oslikavale žene koje su posjedovale i međusobno si posuđivale gumene valjke s uzorcima („mustrama“) i aplikatore („mašinice, radle, radlere“).“Prijatelj sakupljač zapravo je bio Josip Novoselec, soboslikarom iz Koprivničkog Ivanca. On je prije gotovo četrdeset godina na majstorskom ispitu za soboslikara stekao umijeće i znanje oslikavanja zidova valjcima.

Jalšić Ernečić D. 2012., u „Mustre, Iz zbirke zidnih valjaka Nenada Marinca“

Uzorak

Marinac je u svojim radovima svjesno koristio samo crnu i bijelu boju čijim kontrastom želi naglasiti osnovni crtež ornamenta. Tako kao rezultat imamo crni otisak na bijeloj površini odnosno bijeli otisak na crnoj površini.

Florealni uzorci valjaka

Florealni uzorci valjaka

Neke od poznatijih knjiga svakako su „The Grammar of Ornament” Owena Jonesa te „The Bible of Ornament“ Franza Salesa Meyera.Ukrasi koje su valjci za sobom ostavljali nisu imali funkcionalnu nego isključivo dekorativnu vrijednost. U Europi su između 15. i 19. stoljeća objavljene mnoge knjige uzoraka, koje su majstorima soboslikarima pomogle u korištenju dekorativnih stilskih elemenata.

Ako ste ikako u prilici pozivamo vas da posjetite ovu izložbu, ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

2 comments

  1. bilismonekadnajbolji :) · · Reply

    zanimljiv je taj Marinac, uvijek nešto novo smisli. a valjci…što reći, valjci su valjci. veoma zanimljivo u svakom slučaju. super postač. lijepo. bravo.

    1. bili smo nekad….? 🙂 valjci su ekstra i nadam se da će mi posuditi koji za zidove u budućoj kući stanu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: