Zadnji dašak Božića – međužupanijska izložba jaslica

Večer uoči završetka Crkvenog božićnog vremena, zaokružujem nečim čime je „božično ozračje“ zapravo započelo. Riječ je o prvoj međužupanijskoj izložbi jaslica Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, otvorenoj na samom početku Došašća. Više od trideset primjeraka jaslica, kako u obliku skulptura, tako i u obliku slika izloženo je u Župi svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici.

Crkva sv. A. Padovanskog u Koprivnici

Crkva sv. A. Padovanskog u Koprivnici

Sjeverni dio Hrvatske još uvijek obiluje tragovima starih božićnih običaja, tradicija koje mnoge obitelji nastavljaju i danas. Jedan od najzapamćenijih obićaja jest svečani ulazak glave obitelji u kuću na Badnjak, koji unosi slamu (u Podravini, umotanu u plahtu), stavlja je ispod stola i rasprostire kao simbol dobrodošlice malom Isusu, rođenom u štalici. Kuća se tako simbolično pretvara u novi Isusov dom. Iza molitve slijedi uživanje u obiteljskim druženjima, različite igre i izrađivanje vijenaca od te iste slame. Sve se to odužilo skoro do polnoćke, a u nekim se obiteljima preko noći i spavalo na toj slami.Organizatori izložbe članovi su Udruge prijatelja hrvatskih božičnih jaslica, a predsjednik udruge Josip Barlek, ujedno je i autor izložbe, inače viši kustot Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Važan dio božićnih običaja jesu i same jaslice, a uglavnom izrađene od drveta, stajale su ispod drvca do blagdana Bogojavljenja.

Nostalgiju za tim istim običajima, ovi su umjetnici ublažili sami izrađujući jaslice. Simbolično, izložba se održava upravo kod franjevaca, za koje je znano da su imali najljepše jaslice, budući da one i potječu od njih. Sveti Franjo prvi je uprozorio jaslice, a cijeli franjevački red nastavio je njegovu tradiciju.

Poslužit ću se riječima autora izložbe koji je rekao: „Kad ste u Italiji, morate posjetiti Greccio, jer se tamo nalaze jaslice cijeloga svijeta, a ovdje ćete naći jaslice sjeverozapadne Hrvatske, jer je sjever Hrvatske nosio božićnu tradiciju kao što je jug Hrvatske nosio pashalnu tradiciju.“

Izloške jaslica prodaju sami umjetnici izvan izložbe, ali sve zainteresirane upućujemo na adresu Udruge i predsjednika koji ima najbolji uvid u to. Također, izložba je otvorena do početka veljače, a ulaz je za sve zainteresirane posjetitelje besplatan!

kombinacija jaslice

Jaslice od licitarskih srca                                                Jaslice od komušine (lišće kukuruza)

kombinacija za zid

Slike jaslica

okomito jaslice

Tradicionalne jaslice

ČUDO

Jaslice od kamena                                                                           Jaslice u umivaoniku

2 comments

  1. Moj djed je godinama stavljao slamu ispod stola, ove godine nije to napravio i samo mi je kimnuo glavom kako je to bakina krivica 😀 Mama mi je pričala kako su svi na selu to radili i da je njima uvijek bilo zanimljivo. Inače, svake godine se s djedom natječem u izradi jaslica i pobijedi me samo zato što ima most za preć preko rijeke, a ja nemam i neće mi ga napravi. 😀 Moj bor je zato uvijek puno ljepši! p.s. ove jaslice iz posta su stvarno lijepe!

  2. radicpetra · · Reply

    Na slikama ima stvarno jako lijepih jaslica . Kod nas u župnoj crkvi postoje jedne koje se postave svake godine a pojedine figure su im ,pričala mi je baka, jako stare. ajme sad bih htjela da je opet Bozic :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: