Pokušaj studenata da savjetuju koprivničke maturante

Savjet mladih Grada Koprivnice odlučio je pomoći riješiti brige i nedoumice maturanata vezane uz odabir fakulteta! 2. po redu organizirani susret maturanata i studenata pod nazivom “Maturanti, pitajte studente” održao se u nedjelju u predvorju Doma mladih u Koprivnici.

Plakat Maturanti pitajte studente

Plakat Maturanti pitajte studente (Facebook, preuzeto 25.12.2012.)

Savjet mladih Grada Koprivnice je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, osnovano kako bi se mladi aktivno uključili javni život i sudjelovali u aktivnostima od interesa za mlade Grada Koprivnice. Savjet broji 9 članova, a izabrani su na mandat od dvije godine.Predstavnice Savjeta na događanju, potpredsjednica Andreja i članica Lana, ispričale su kako je ovaj događaj osmišljen kao neformalno druženje gdje bi maturanti bez straha ili srama slobodno pitali studente o svim dijelovima studentskog života uključujući i pitanja o smještaju, prehrani, zabavi i sličnom.Za razliku od prošlogodišnjeg susreta koji se odvijao svega par dana prije nego što su maturanti morali odabrati koje će fakultete staviti na popis željenih, ove su godine susret organizirali „na vrijeme“. Studenti koji su ujedno i stipendisti Grada predstavljali su različite fakultete hrvatskih Sveučilišta, točnije njih 27. Svaki od stipendista Grada, po potpisanom ugovoru, dužan je volontirati 8 sati godišnje za neko od događanja u organizaciji Grada.

Predstavnice Savjeta mladih Grada Koprivnice s predstavnicima iz Student servisa Varaždin

Predstavnice Savjeta mladih Grada Koprivnice s predstavnicima iz Student servisa Varaždin

Slično događanje odvija se i u prostorijama Gimnazije Fran Galović gdje se u proljeće, različiti fakulteti prikazuju kroz mjesec dana, svaki dan jedan fakultet. Bitna je razlika da je u Gimnaziji na predstavljanju jedan predavač uz prisutnost gimnazijskih profesora, ispred grupe maturanata. U Domu mladih dvadesetak studenata stoji unutar kruga stolova, svaki ispred jednog natpisa odnosno imena fakulteta, uz grickalice i sok što se smatra puno opuštenijom i privlačnijom atmosferom. S obzirom na to da Savjet mladih ima uvid u status studenata stipendista koji predstavljaju fakultete, vjeruju kako će maturantima prikazati realnu situaciju, osobito o pitanjima zapošljavanja nakon završetka studija.

Maturantica se raspituje o Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

Maturantica se raspituje o Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

Na popisu fakulteta našao se i Fakultet političkih znanosti. Predstavljale su ga studentice Dunja s novinarstva i Mateja s politologije. Dunja je studentica 3. godine, a Mateja 5. godine.

Mateja i Dunja predstavljaju FPZG

Mateja i Dunja predstavljaju FPZG

Dunja je zadovoljna svojim odabirom fakulteta, a kao i većina studenata novinarstva, nakon studija voljela bi raditi u PR-u:

Mateja je politologiju  predstavila rječitije :

Nakon otprilike pola pola vremena kako je događanje bilo otvoreno, od tridesetak maturanata koji su došli, četvero njih raspitivalo se za Fakultet političkih znanosti i to svi za politologiju. Za novootvoreno Medijsko sveučilište do tad nitko nije pitao. Ne možemo ovo smatrati kao dokaz da Fakultet u Koprivnici nije popularan, ali je činjenica da ga godišnje u prosjeku upisuje oko 4 studenata. Hoće li mu popularnost uz Medijsko sveučilište opasti, vidjet će se kroz naredne godine.

Što biste vi rekli o našem Fakultetu? Biste li ga samo predstavili ili biste potaknuli nekog da ga upiše?

8 comments

 1. Ma na dane bi ga pohvalila, a na dane mi je žao što i sama tamo studiram. 😀 Pohvalna je ova akcija, u svakom slučaju. Sjećam se da nisam imala pojma što ću s faksom dok sam bila maturant.. znala sam da želim psihologiju ili novinarstvo, ali da sam znala koje su mi ostale opcije, možda ne bih upisala novinarstvo. 😀 Super je što postoji ta organizacija za savjet mladih! 🙂

  1. Savjet mladih je super, htjela sam napraviti post o njima, ali očito nemaju vremena jer mi ne odgovaraju na poruku..

 2. inesjurkovic · · Reply

  Super mi je ova ideja da studenti volontiraju zbog stipendije jer iz osobnog iskustva znam da stipendije često idu onima koji ih ne zaslužuju, a ovo bi bio odličan način da se bar nekako iskupe za to. Kao što je i Maja napisala, ja sam također bila neodlučna ali nisam ni imala puno informacija kao što maturanti imaju danas. Jedino malo savjetovanje koje sam imala je kada sam ispunjavala psiho test koji mi je trebao reći koji je fakultet najbolji za mene. Vjerovala ili ne, taj test je pokazao da nikako ne trebam ici na novinarstvo 😀 Je li bio u pravu, tek ću saznati 🙂

  Slični testovi postoje i na internetu, a evo jednog kojeg je napravio Filozofski fakultet:
  http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/

  1. Ovo je super test, nisam znala, proslijedit ću budućim maturantima, hvala ti!! 🙂

 3. radicpetra · · Reply

  Ova akcija je odlična ideja. Znam da je mnogo maturanata izgubljeno i nema pojma što ih čeka tako da im dobro dođe ovako savjetovanje (da smo mi bar imali nešto slično 🙂 )
  P. S. šteta što nitko ne pita za novinarstvo 😦

  1. pitalo je navodno na kraju dana 10 njih. NAVODNO. 🙂

 4. Jako dobra inicijativa, jer većina maturanata ima viziju određenih fakseva, a kad ih upiše ispostavi da je to nešto sasvim drugo! Najkorisnije su informacije iz prve ruke, tako da i sama često dijelim savjete. Kad sam ja bila maturantica, imali smo profesionalnu orijentaciju u sklopu Zavoda za zapošljavanje koja je bila totalno besmislena, tako da pozdravljam ovakve primjere!

  1. 🙂 hvala u ime Savjeta mladih! nadam se da će projekt u budućnosti biti sve uspješniji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: