Mladi za mlade!

Vjerojatno su se svi do sad susreli s pojmom animator. Pokretač, zabavljač, oživljavač ili odgojitelj, sve su to sinonimi za animatora, osobu koja animira. Animirati, dati dušu ili dati život može se na različite načine. Danas su većini ljudi najpoznatiji turistički animatori koji najčešće preko ljeta rade u kampovima ili hotelima te prigodnim programima zabavljaju sve goste koji tamo ljetuju.

Postoje i drugačiji animatori, a jedni od njih su kršćanski animatori. Svjesni važne uloge mladih u zajednici, Crkva pred njih stavlja svoje animatore koji, uvjereni da u svakom mladom čovjeku postoji dobro koje treba razvijati, žele pomoći mladim katolicima da načine svoj vlastiti izbor života utemeljen na kršćanskim vrijednostima.

U hrvatskoj katoličkoj Crkvi dva mjeseca nakon što je otvoren Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije, u studenom 2002. pokrenut je pilot-projekt formacije animatora pod nazivom „Mladi za mlade“. Ubrzo je projekt izrastao u istoimeni Program i od tad se redovito provodi na području svih biskupija u Hrvatskoj. Godišnje su to otprilike do 4 biskupije, a Program sadrži sljedeće sadržaje:
1. Temeljnu formaciju animatora
2. Opću specijalizaciju animatora
3. Specijalizaciju animatora instruktora
4. Animatorsko ljeto

Temeljna formacija animatora 2009. godine provedena je i u Varaždinskoj biskupiji, a prošlo su je 50 mladih iz biskupije. 2010. za iste je mlade te za sve ostale mlade koji su te godine prošli temeljnu formaciju, u Baškim je Oštarijama održana i Opća specijalizacija animatora. Među njima bile su i 4 animatorice iz Koprivnice, iz Župe blaženog Alojzija Stepinca. Među njima bila sam i ja.

http://mladi.hbk.hr/, preuzeto 26.12.2012.

Temeljna formacija mladih u Varaždinu, 2009. (http://www.mladi-vz.com/, preuzeto 20.12.2012.)

Desetak mladih djevojaka iz iste Župe, u dobi između 14 i 28 godina, odlučile su da žele biti animatorice. Svjesne da je animator osoba koja se dariva mladima te je spreman utrošiti život u odgoj mladih, dijeliti s njima iskustva, vrednote, nade i probleme, od kraja rujna ove godine one prolaze Temeljnu formaciju, koja se odvija kroz četiri vikend susreta.2 od nas, studentica Ana Radmanić i ja, „zaražene“ animatorskim duhom, odlučile smo istu formaciju provesti u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici. S obzirom na to da se projekt koji provodi Ured za mlade HBK do daljnjeg neće provoditi na području Varaždinske biskupije, iz njihovog Ureda za mlade dozvoljeno je da se ova Temeljna formacija može provoditi na razini Župe bl. A. Stepinca.

Animatorice na formaciji u Župi bl. A. Stepinca

Animatorice na formaciji u Župi bl. A. Stepinca

Nakon oblikovanja animatorskog identiteta te osvještavanja njegove važne uloge u zajednici, na red su došle i vještine odnosno sposobnosti animatora za rad u grupi. Ovo je bila tema 3. vikend susreta, održavao se od 14 do 16. prosinca ove godine.

Mlade su animatorice jedva dočekale ovaj dio kateheza, ali su svjesne kako ovaj program prije nešto više od 2 mjeseca ne bi mogle jednako dobro usvojiti. Kroz igre i ples učile su s kakvim bi se sve problemima u grupi mogle susresti te koliko je presudna suradnja i povezanost među njima animatorima kao grupom. Učile su i banseve te su kao krunu susreta osmislile vlastiti animatorski bonton kojim su sebi postavili pravila rada animatora.

cats

Animatorica Ana Radmanić vodi susret                                     Izrada bookmarkera

Susret je pratio i župnik Krunoslav Pačalat koji je predvodio duhovni program formacije. Duhovnost je temeljna dimenzija po kojoj se vjerski animatori razlikuju od onih turističkih.  Bitno je spomenuti još jednu razliku od turističkih animatora, a to je da je rad u Crkvi potpuno volonterski.

Igra Lov na blago

Igra Lov na blago – rješavanje jednog od zadataka kako bi se došlo do cilja

Jedan od načina kako se može pokrenuti umornu skupinu mladih jest ples, odnosno u animatorskom smislu smišljanja koreografija na neku veselu, popularnu ritmičku pjesmu. U sklupu formacije animatorice su smislile koreografiju za pjesmu MC Hammer Can’t Touch This.

Kao jedna od voditelja programa i dekanatski animator, vjerujem da će se ovaj program kroz par godina provoditi i na području cijelog koprivničkog dekanata.

7 comments

  1. Odlična inicijativa i sve pohvale na započetim edukacijama novih animatora!

  2. Ovo je super! Baš mi je drago vidjet da se mladi tako nesebično “daju” za druge. Znam da se naš Sunara bavi time i sad vidim koliko sličnosti zapravo imate. 🙂 Kod nas, u Zadru, časna sestra, koja inače drži vjeronauk u crkvi, vodi jednu grupu djece na izlete, održava radionice i slično. Moja sestra je u toj grupi i jako joj se sviđa. Nedavno su bili u posjeti Sveučilištu u Zadru i sva je oduševljena. 😀

    1. Da, Sunara je bio u animatorskoj ekipi voditelja u kojoj smo nas 4 prošle opću formaciju.. Tamo sam ga praktički najviše upoznala, bilo bi mi drago da ga još neki vide kad animira 🙂 Voljela bih kad bi nam se još mladih priključilo, nadam se da hoće, osobito ovih mlađih..

  3. Svaka Vam čast! Ovo je za pohvalu! Divno je da nešto tako lijepo mladi čine za mlade, također znam još jedan primjer. Naime 17.10.2010.godine održana je humanitarna gulašijada u Sesvetama.8 ekipa koje su sudjelovale, natjecale su se u kuhanju gulaša. Sve što se skuhalo – prodalo se, kao i piće, a novac koji je prikupljen – 8000kn doniran je Caritasovu domu za djecu ¨Vugrovec¨

    1. Zanimljivo i dobra ideja! 🙂 Ma ima milijun prilika i prostora gdje se može djelovati, ne mora iti Crkva, samo treba malo volje, a zadovoljstvo je obostrano, ako ne i veće onog koji djeluje! 😉

  4. […] gradu naše biskupije počela se održavati temeljna formacija animatora. Pisala sam o tome i na svom blogu nešto, ali uglavnom radi se o programu Mladi za mlade, Hrvatske biskupske konferencije, točnije […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: