“Pamet u glavu, pivo u ruke i put pod noge” i nastanu “Pjesme bez naslova”

Udruga nove urbane kulture Come2music u četvrtak je predstavila svoj novi književno glazbeni projekt. Riječ je o multimedijalnom projektu koji uključuje putopisnu knjigu Koprivničanca Mateja Perkova „Pamet u glavu, pivo u ruke i put pod noge“ te zbirku punk poezije „Pjesme bez naslova“ Križevčanina Stjepana Đureca. Na promociji održanoj u Domu mladih, mladi su autori predstavili svoje djelo, točnije CD na kojem su objavljene ove dvije „knjige“ s albumom Existimos por que nos necesitamos španjolske rock/folk grupe Tipico pero cierto.

Zbirka poezije i putopisna knjiga na CD-u

Matej, poznatiji kao Karera, već sedam godina ne živi u Koprivnici, nego radi kao asistent na visokoj poslovnoj školi Libertas u Zagrebu. Neko je vrijeme pisao kolumnu Glas s ulice za koprivnički portal koprivnica.net, a danas piše putopisne članke na raznim blogovima i web portalima. Također redovito objavljuje svoje radove u časopisu „Hrvatski planinar“.  Autor je i opsežnog dokumentarnog filma Koprivnica pleše Pogo (2009) u kojem je sabrao sve aktere legendarne punk scene Koprivnice od najranijih dana iz 1977. sve do danas.

Matej Perkov, Nina Orak i Stjepan Đurec

Matej Perkov, Nina Orak i Stjepan Đurec

Stjepan ilitiga Štef, rođeni je Zagrepčanin, ali je živio i odrastao u Križevcima. On i Matej često su zajedno vlakom putovali na različite koncerte, fešte i ljetne festivale prilikom kojih su otkrili kako imaju jednu zajedničku ljubav, pisanje. Matej inače nije ljubitelj poezije, ali su mu se Stjepanove pjesme učinile iskrenima. Nakon što je prošle godine predstavio svoju prvu putopisnu knjigu Planinarsko pankerski putopis, u sljedećem je projektu htio surađivati s još kojim umjetnikom, a Stjepanova mu se poezija učinila idealnom za to.

Voditeljica promocije bila je glazbenica i pjesnikinja, Križevčanka Nina Orak, koja je na početku i kraju programa izvela dvije skladbe na gitari, od kojih je jedna bila autorska, naziva Manipulacija.

 Voditeljica promocije Nina Orak  izvodi glazbenu točku

Voditeljica promocije Nina Orak izvodi glazbenu točku

 Usred programa svoju glazbenu točku imao je i Igor Rački, Koprivničanac kojeg je  Matej navodno 2 sata prije same promocije upoznao u obližnjem kafiću gdje su potom dogovorili ovaj nastup.

Najzanimljivije u cijelom projektu jest distribucija. Naime svaki je posjetitelj u duhu novogodišnjih blagdana besplatno dobio CD na kojem se nalazi knjiga i zbirka poezije na poklon, a na CD-u piše da je „svako kopiranje, javno prikazivanje i dijeljenje sadržaja itekako dopušteno“.

S obzirom na to da nema novaca za izdavanje knjige, Matej se odlučuje za ovu neprofitnu konvergentnu ideju gdje omogućuje, svakom koga knjiga zanima, čitanje uz prigodnu pozadinu rock/folk glazbe. Također, netipično za putopisne knjige u ovoj se nalazi mnogo autorskih fotografija s putovanja na kojima je autor bio.

On želi da CD dođe u ruke svakom koga bi tako nešto moglo zanimati pa ih redovito dijeli na punkerskim koncertima kojima prisustvuje ili na planinarenju drugim planinarima. Nije mu bitna slava, a najveći mu je uspjeh kad nekog zainteresira ili potakne na planinarenje. Daljnji plan jest jednostavan, točnije putovati dalje i planinariti više, a hoće li to potaknuti objavljivanje još koje knjige, vidjet ćemo dogodine.

Publika

Publika

Jedna od pjesama Stjepana Đureca:

Ponovo u ruke svoje
uzela si me
U krilu tvojem sjedim
zaogrnut crnim plaštom
Da pobjegnem, ne pomaže
uvijek si korak ispred mene
Došla si s mirsom jesenske kiše
Lišće je šaputalo ime tvoje
Ako odeš, na licu mojem
iskren osmjeh ti ostavi!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: