Trbina/predavanje/prodika o zdrastvenom odgoju

Nakon što je krajem kolovoza ove godine odluka o uvođenju zdrastvenog odgoja u škole postala službena, u javnosti su započele rasprave. Svi koji su bili protiv, bacil su se na posao i krenuli istraživati u potrazi za protuargumentima  na odgoj koji je kroz mjesec dana trebao biti prihvaćen u nastavničke programe osnovnih i srednjih škola. Različite informacije sa svih strana svakodnevno su punile stranice i minute medijskog prostora, a i društvo se među sobom podijelilo. Zbog nepraktičnosti čitanja cijelog kurikuluma i osobnog proučavanja cijele situacije, većina je hrvatskog stanovništva ovisila o medijima, predavanjima i tribinama koja su se diljem Hrvatske zemlje održavala. Svaki je od predavača i medja u izlaganje dodao notu vlastite osobnosti i uvjerenja što je dodatno zakompliciralo situaciju.

Jedno od takvih predavanja ove je nedjelje održano u Koprivnici. U kulturno umjetničkom prostoru pastoralnog centra Župe blaženog Alojzija Stepinca, tribinu na temu zdrastvenog odgoja održao je prof. Ladislav Ilčić, predsjednik udruge GROZD (Glas roditelja za djecu).

Profesor Vladimir Ilčić i predstavnici Obiteljskie zajednice iz Župe bl. A. Stepinca

Profesor Vladimir Ilčić i predstavnici Obiteljske zajednice iz Župe bl. A. Stepinca

Svaki je argument bio na mjestu, a stajališta se mogu opravdati s različitih strana, ne samo iz perspektive kršćanske ideologije. Činjenica je ipak da je profesor Ilčić bio jedini predavač na tribini iz čega se može zaključiti da se nije mogla održati adekvatna rasprava. Također, većina prisutnih samo se složila s predavačem. Naglašavajući tijekom predavanja da GROZD nije protiv uvođenja zdrastvenog odgoja već protiv 4. modula tog zakona, profesor Iličić objasnio je koji su stavovi Udruge. Upozorio je na 4 razloga zbog kojih bi se društvo trebalo pobuniti protiv novog zakona. To su nestručno i netransparentno uvođenje zakona te homoseksualna propaganda pod krinkom brige za zdravlje djece u dijelu koji govori o spolnosti. Treći razlog je nametanje ideologije koja negira i ignorira sve općeljudske vrijednosti vezane uz spolnost, a suprotna je vrijednosnom sustavu većine roditelja kojima je također uskraćeno ustavno pravo da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece.

Pitanje koje se postavlja jest, je li ovakav događaj opravdan i kakve stavove u društvu on predstavlja? Ni jedan koprivnički medij nije popratio ovaj događaj. Na tribini je bilo prisutno do 150 ljudi koji su pozvani da o događaju pričaju svojim prijateljima, a osobito roditeljima, predstavnicima u školskom vijeću.

Puna dvorana na predavanju

Puna dvorana

Ono što ja zaključujem jest da netko sa suprotne strane pretpostavlja da odgovor na provokaciju Grozda nije potreban. Pitanje je zašto: zbog mišljenja da su argumenti GROZD neutemeljeni što bi trebao pretpostaviti svaki hrvatski građanin ili smatraju da je problem već riješen službenim uvođenjem zdrastvenog odgoja u škole krajem 9. mjeseca? Netko će reći da je logično kako je jedan svećenik ugostio predavača iz GROZDa, a jedino pitanje koje se meni nameće  jest tko je spriječio Grad da organizira predavanje na istu temu u drugačijem svjetlu? Prema zadnjim lokalnim izborima i pobjedi SDP-a, može se zaključiti kako je Koprivnica SDP-ov grad.

Ovo ne bi trebao biti još jedan pozitivan ili negativni komentar na uvođenje zdrastvenog odgoja u škole. Ovo je samo kritika na rasprave u hrvatskom društvu. Hoće li se ikad situacija popraviti i kako bi uopće adekvatna javna rasprava trebala izgledati? Kolika je odgovornost medija u tim raspravama i da li hrvatski mediji privode rasprave dogovoru ili širenjem krivih informacija razbuktavaju situaciju?

Postoji li problem u uvjerenjima, u načinu iskazivanja istih ili u ne prihvaćanju različitosti u unutar liberalne demokracije? Može li se postići kompromis da obje strane budu zadovoljene? Može li se prihvatit stajalište nadmoćnije većine? Može li se točno prikazat koje je većinsko stajalište?

DSC06347

Profesor Vladimir Ilčić

Smatram da nema jednoznačnog odgovora i da je svaki puta drugačije. Ovisno o tome koja je stranka na kojoj poziciji. Zanimljivo je samo da u zadnjih godinu dana nijedan apel građana protiv uvođenja i provođenja određenog zakona, neovisno o broju incijativa, prosvjeda i potpisa nije imao posljedičnog odjeka. Kao da su se do pojave Nepomirenih svi nemoćno pomirili sa svakim ishodom. Ako društvo čine ljudi, ako politiku čine ljudi, ako zakone pišu ljudi, može li se i smije li se uopće smatrati prihvatljivim i nužnim življenje i ponašanje suprotno svim svojim životnim uvjerenjima?  Što je to onda pravo izbora, pravedna borba i rasprava ili samostalni život u skladu sa svojim pravilima i vjerovanjima?

2 comments

  1. Zdravstveni odgoj je zapravo tjelesni ili spolni odgoj koji je morao poprimiti naziv ”zdravstveni” da se Crkva i roditelji ne bi bunili, što se na kraju ipak dogodilo. Kardinal Josip Bozanić izjavio je da je zdravstveni odgoj opasan i razara čovjeka, a ja se pitam koliko je opasno što sve više mladih ima i prenosi spolne bolesti, što sve više djevojaka ostaje trudno radi nepažnje i neznanja, a da ne govorim o pobačaju. Žalosno je što živimo u zatucanoj zemlji. Znam primjer predstave Teatra Rugantino, pokojnog Ivice Vidovića, koji danas vodi njegova žena koja je napravila predstavu za mlade s upravo spolnom tematikom i naravno da skoro nijedna škola nije htjela uzeti predstavu, iako je odlična i prilagođena uzrastu za 7. i 8. r. osnovne škole. Mislim da se prije predstava zvala seks za početnike, a sada Ljubav za početnike, i od tada igra po školama i kazalištima. Toplo preporučam svima koji imaju mlađeg brata/sestru da ga odvedu. Zabavno, poučno i drugačije…

    1. Hvala Ano na komentaru. Nisam htjela izražavat svoje stavove u postu iako sam za zdratsveni odgoj, ali u drugačijem obliku od ovog. S istim sadržajima, uključujući i ovaj o spolnom odgoju, samo drugačiji. Nisam dobila previše adekvatnih komentara to jest obrazloženja od strane onih koji ga uvode.
      Htjela sam ovdje ukazati više na problematiku “deranja u vjetar” jer mi se čini da je sva naša rasprava upravo to. I to je ono što mene najviše boli.
      Što se tiče predstave, nisam ju gledala, ali ako se samo sjetim ZKM-ove Ovo bi mogla biti moja ulica slažem se u potpunosti da je i kazalište može biti odlična obrazovna ustanova, definitivno efektnija, a možda i utjecajnija od škole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: