Od srca srcu i 40 zajedničkih umjetničkih godina

Slika Podravka 72

Kad netko spomene Podravku, većina ljudi, ako ne i svi, prvo pomisle na Vegetu, Čokolino, Dolcela puding ili simbol, crveno bijelo srce. Možda netko pomisli na pijevca ili eventualno na Koprivnicu.

Podravka je ipak sinonim za nešto više od toga. Počeci kompanije sežu od 1934. godinu, kad su braća Marijan i Matija Wolf otvorili radionicu za preradu voća.  13 godina kasnije Podravka dobiva svoje ime i pod tim se imenom do danas razvija.

No ovo nije priča o Podravci već o skupini Podravkinih radnika.  Oni su se na radnom mjestu ostvarili i kao umjetnici, što ih često usrećuje puno više od novca koji zarađuju. Kao što sama brand poruka govori „Podravka je kompanija sa srcem“, sa srcima ljudi koji su čitav život proveli sudjelujući u životu tvrtke. Kompanija je potičući kreativnost svoje zajednice djelatnika osnovala Kulturno umjetničko društvo Podravka, a jedan ogranaka tog Društva je i Likovna sekcija Podravka 72.

Osnovana je prije točno 40 godina što je bio razlog svečanog okupljanja njezinih članova i prijatelja u nedjelju, 25. studenog. U kulturno umjetničkom prostoru Pastoralnog centra Župe blaženog Alojzija Stepinca simbolično je održana Smotra – 2012. tradicionalna godišnja likovna izložbe slika i skulptura koje predstavljaju dio opusa Sekcije nastalih u proteklih godinu dana. Na izložbi se mogu vidjeti djela 33 slikara i kipara članova Podravke 72.

Radovi članova Likovne sekcije Podravka 72

Radovi članova Likovne sekcije Podravka 72

Jedan od osnivača Sekcije, gospodin Radovan Grgec, pripremio je kratki Podsjetnik u kojem je izrazi svoje zadovoljstvo zbog postojanja Sekcije i njezinog uspješnog rada. Podsjetnik je u njegovo ima pročitala voditeljica programa Jadranka Lakuš, inače predsjednica KUD-a Podravke.

Kroz likovnu sekciju Podravka 72 kroz godine su prošle mnoge generacije različitih umjetnika, koji su ljubav prema Koprivnici, Podravini, običajima i vrijednostima tradicionalnog Podravca prikazivali na svojim slikama i kipovima.

Za dugogodišnji trud predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Slavica Benko, u ime Hrvatskog sabora kulture uručila je priznanja Sekciji i članovima osnivačima.

Slavica Benko (u sredini) s članovima osnivačima

Slavica Benko (u sredini) s članovima osnivačima i Jadranka Lakuš, šredsjednica KUD-a Podravka (desno)

Jedan od njih, amaterski slikar Pero Markić, istaknuo je vrijednost svakog djela koje je unutar Sekcije nastalo, jer njihova su djela stvarana s ljubavlju. Mnoge su slike darovana za različite humanitarne akcije čime se svi članovi osobito ponose.

Predsjednica sekcije Brankica Radmanić, zahvalila se svim prisutnim gostima i članovima i naglasila kako bez njihove potpore ne bi bilo ni aktivnog djelovanja i napretka Likovne sekcije.

Ovu svečanu večer pjesmom je upotpunio mješoviti pjevački zbor Župe Blaženog Alojzija Stepinca, a prijateljska i domaća atmosfera nastavila se i nakon što je članica Uprave Podravka Jadranka Ivanković službeno otvorila izložbu.

Župni zbor

Mješoviti pjevački zbor Župe Blaženog Alojzija Stepinca

2 comments

  1. Vika M. · · Reply

    Odlično mi je ovo! Nisam imala pojma da se među radnicima kriju takvi umjetnici kako što sam imala prilike vidjeti na tvojim slikama s izložbe! Što se tiče same kompanije, Podravka je zaista jedan od napoznatijih hrvatskih brendova i jedan od najvećih sponzora, pogotovo u Koprivnici. Znam da svake godine izdvajaju znatna sredstva za kulturu- pogotovo kazalište. Niame, oni su jedni od glavnih sponzora Koprivničkog Ludens Teatra o kojem si već pisala na svom blogu. No, ugled ove kompanije znatno su narušili protagonisti afere spice (da ne ulazim u detalje, pretpostavljam da znate svi o čemu pričam, Polančec i ekipa..). Još jedan primjer kako kompanija koje je preživjela i dva rata, poklekne pred korumpiranim hrvatskim besramnicima!
    no da završim pozitivno, ova izložba je zaista pozitivan primjer i svjetla točka Podravke! Nadam se da će preživjeti ova krizna vremena 🙂

    1. Heheh super mi je tvoj komentar o kompaniji koja je pokleknula 😀 nadam se i ja, a ako te zanima Kulturna uduga Podravke, pogledaj koji put na stranicu, prilično su aktivni! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

Volim te, otoče

Priče, ljudi, legende

Na rubu otkrića

teme iz svakodnevnog života u novoj dimenziji

Gradske priče

Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče, njegova me radost blaži njegova me rana peče...

zvonimirmatutinovic

Tko sam? Što sam? Vaš sam Spisatelj!

Stvaram, dišem za umjetnost i slobodu!

Passionate about music, studying journalism, love sport and healthy food and life. Just organic! Carpe diem is my motto! Oriana Španović

Sasvim (ne)obični ljudi

"Svatko vidi kako izgledaš, ali malo ih zna ono što zbilja jesi" N. Machiavelli

lunjo

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

ivanahonomihl

Informacije pokreću svijet

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: